top of page
Søk
  • Forfatterens bildeJanni

Hva er MVA?

En person i lys blå skjorte som sitter ved et skrivebord med flere kvitteringer og en rosa kalkulator. Personen holder en blyant og ser ut til å være opptatt med økonomiske beregninger. På skrivebordet ligger også noen fargerike notatblokker og en kaffekopp.

Merverdiavgift (MVA), også kjent som moms, er en prosentbasert avgift som legges på prisen av varer og tjenester.


Denne avgiften, tidligere kjent som merverdiomsetningsavgift, er viktig for økonomien vår, men kan være litt vanskelig å forstå. Her skal vi forklare hva MVA er, hvordan det fungerer, og hvorfor det er viktig. MVA legges på nesten alt vi kjøper og påvirker oss i hverdagen.


Hvordan fungerer MVA? 


MVA legges på prisen av varer og tjenester i hvert ledd i produksjons- og salgsprosessen. Her er et enkelt eksempel:


  1. Produsent: Lager en vare og selger den til en grossist for 1000 kroner. MVA-satsen er 25 %, så grossisten betaler 1250 kroner (1000 kroner + 250 kroner i MVA).

  2. Grossist: Selger varen videre til en butikk for 2000 kroner. Butikken betaler 2500 kroner (2000 kroner + 500 kroner i MVA).

  3. Butikk: Selger varen til en kunde for 3000 kroner. Kunden betaler 3750 kroner (3000 kroner + 750 kroner i MVA).


Til slutt betaler kunden hele MVA-beløpet, som staten får inn.


MVA-satser i Norge 


Det er forskjellige MVA-satser for ulike varer og tjenester:


  • 25%: For de fleste varer og tjenester, som klær og elektronikk.

  • 15%: For mat og drikke.

  • 12%: For kinobilletter, transport, idrett og hotellrom.


Unntak og fritak 


Visse bransjer, varer og tjenester er unntatt fra MVA, slik som helsetjenester, undervisning og eksport. Disse har en MVA-sats på 0 %, men må fortsatt følge MVA-lovgivningen. Næringer som er fritatt for MVA omfatter blant annet kultur, kunst, helse, undervisning og finansielle tjenester. For en komplett oversikt, kan du besøke Altinn.


Utgående og inngående MVA


  • Utgående MVA: Når en bedrift selger en vare eller tjeneste, legger de til MVA på prisen. Dette beløpet kalles utgående MVA.

  • Inngående MVA: Når en bedrift kjøper varer eller tjenester, betaler de MVA på disse kjøpene. Dette kalles inngående MVA.


Bedrifter kan trekke fra inngående MVA fra utgående MVA, slik at de bare betaler forskjellen til staten.


Når blir en virksomhet momspliktig? 


En bedrift blir momspliktig når den har solgt varer eller tjenester for mer enn 50 000 kroner i løpet av en 12-måneders periode. Da må den registreres i MVA-registeret. Det er ulovlig å legge til MVA på fakturaer før registreringen er fullført.


Du kan finne mer informasjon om registreringsplikten på Lovdatas nettsider.


MVA-refusjon for bedrifter 


Bedrifter som er registrert i MVA-registeret, kan søke om å få tilbakebetalt MVA på innkjøp gjort opptil tre år tilbake. Varen må ikke ha blitt solgt videre uten MVA og må ha vært brukt i den avgiftspliktige virksomheten.


Hvorfor er MVA viktig? 


MVA gir staten viktige inntekter som brukes til å finansiere offentlige tjenester som helse, utdanning og infrastruktur. Den er også en rettferdig måte å samle inn skatt på, fordi alle betaler MVA på det de kjøper.


25 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page