top of page
Søk
  • Forfatterens bildeJanni

Foreldelsesfrist på fakturaer

Oppdatert: 9. jul.

En bunke amerikanske dollarsedler ligger på en hvit overflate ved siden av et timeglass med svart sand, som symboliserer tid og økonomiske frister.

Forstå Foreldelsesfristen på Fakturaer


Når det gjelder ubetalte fakturaer, er det viktig å kjenne til foreldelsesfristen. Dette er tidsperioden du har til å kreve inn pengene før kravet blir foreldet og ugyldig. I Norge reguleres dette av foreldelsesloven §2. Her får du en grundig gjennomgang av hva du trenger å vite for å sikre dine økonomiske interesser.


Hva er Foreldelsesfrist?


Foreldelsesfrist er hvor lenge du har til å kreve betaling for en faktura. Hvis denne perioden går ut uten at du har gjort noe for å kreve inn pengene, blir kravet ugyldig. Den vanlige foreldelsesfristen for fakturaer er tre år fra forfallsdatoen.


Hvordan Avbryte Foreldelsesfristen


Det er viktig å vite hvordan du kan avbryte foreldelsesfristen for å forlenge tiden du har til å kreve inn pengene. Her er noen måter foreldelsesfristen kan avbrytes på:


  1. Skriftlig Vedkjennelse av Kravet: Hvis kunden erkjenner kravet skriftlig, for eksempel gjennom en e-post eller et brev, eller ved å be om en nedbetalingsavtale, avbrytes foreldelsesfristen og en ny treårsperiode starter.

  2. Delbetaling: Enhver betaling på kravet, selv en delbetaling, vil avbryte foreldelsesfristen og starte en ny treårsperiode.

  3. Rettssak eller Inkasso: Hvis du tar rettslige skritt for å inndrive kravet, som å sende saken til forliksrådet eller be om utleggsforretning hos namsmannen, forlenges fristen til ti år.


Eksempler på Forlengelse av Foreldelsesfristen


Selv om den vanlige foreldelsesfristen er tre år, finnes det unntak som kan forlenge denne perioden:


  • Gjeldsbrev: Hvis du har et gjeldsbrev knyttet til kravet, kan foreldelsesfristen forlenges til ti år. Et gjeldsbrev er et dokument som bekrefter et pengekrav, som for eksempel et lånedokument.

  • Rettstiltak: Hvis du går til rettslige skritt, som å sende en forliksklage til forliksrådet, vil dette også forlenge foreldelsesfristen til ti år.


Foreldelsesfrist i Praksis


Foreldelsesfristen begynner å løpe fra første dag etter forfallsdatoen på fakturaen. Dette betyr at du har tre år fra forfallsdatoen til å kreve inn pengene før kravet blir foreldet. I Fakturert-systemet vil forfallsdatoen på fakturaen være grunnlaget for å følge opp kravet, enten det blir sendt til inkasso eller andre tiltak tas.


Hvordan Unngå Foreldelse av Fakturaer


For å sikre at dine fakturaer ikke blir foreldet, er det viktig å ha gode rutiner på plass:


  • Rask Fakturering: Send fakturaer med en gang varene er levert eller tjenesten er utført.

  • Regelmessig Oppfølging: Følg opp utestående fakturaer med betalingspåminnelser og inkassovarsler.

  • Dokumenter Kommunikasjon: Oppbevar all dokumentasjon knyttet til fakturaer og betalingspåminnelser for å kunne bevise avbrudd av foreldelsesfristen ved behov.


Sikre Dine Betalinger i Tide


Å forstå foreldelsesfristen på fakturaer er viktig for å sikre at dine krav blir betalt. Ved å følge reglene og ha effektive rutiner for fakturering og innkreving, kan du unngå at kravene blir foreldet og beskytte din bedrifts økonomiske interesser. Implementer gode oppfølgingsprosesser, og bruk faktureringssystemer som Fakturert for å holde oversikt over dine fordringer.


Med Fakturerts funksjon for automatisk overføring av ubetalte fakturaer til purring og inkasso via Collectors, kan du være trygg på at dine krav blir fulgt opp på en profesjonell og effektiv måte. Dette bidrar til å sikre at dine fakturaer blir betalt i tide.35 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page